divendres, 19 de maig del 2017

5.4. Sistemes operatius


Els Sistemes Operatius (SO) es un programa (Software) que després d'encendre l'ordinador, actua com a mediador gestionen els recursos entre el hardware (parts físiques) i els programes que utilitza l’usuari i fa possible el seu ús. Es el primer que es carrega a la memòria quan s’encén l’ordinador i permet la comunicació. Realitza tasques bàsiques de reconeixement de connexió de teclat, enviament d’informació a la pantalla, control d’escàners, impressores.

Els sistemes operatius generalment venen precarregats a l’ordinador quan el compren. La majoria de persones utilitza el sistema operatiu que ve en el seu ordinador o mòbil, però es possible actualitzar-lo o inclús canviar el sistema operatiu per un altre diferent.

Utilitzen imatges o botons per poder comunicar-nos amb l’ordinador de forma senzilla i fàcil per dir-li el que volem fer en cada moment. La seva funció principal es donar-nos eines necessàries per poder controlar el nostre ordinador i poder fer ús d’ells, de la forma més còmoda i senzilla possible.

Algunes coses més concretes que pot fer el sistema operatiu es:
  • Múltiples programes es poden executar al mateix temps, el sistema operatiu determina que aplicacions es poden executar en que ordre i quan temps.
  • Gestiona l’ intercanvi de la memòria interna entre múltiples aplicacions.
  • S’ocupa de la entrada i  sortida des de i fins els dispositius de hardware connectats, tals com disc dur, impressores i ports.
  • Envia missatges a cada aplicació o usuari interactiu (o a un operador de sistema sobre l’estat de funcionament i els errors que s’hagin pogut produir.
  • En els equips que poden proporcionar processament en paral·lel, un sistema operatiu por fer servir la forma de dividir el programa per que s’executi en més d’un processador a l’hora.

Hi ha dos tipus de sistemes operatius,  per a mòbil i PC

Sistema operatiu per al mòbil

Sistema operatiu per a PC
Controla els sistema d’arxius, es a dir, la forma d’organitzar els arxius a la memòria, en que part es graben. Posseeix un sistema de gestor de dades, que es la primera aplicació que s’obre quan s’inicia el sistema operatiu, que organitza els arxius y carpetes en el disc dur de forma jeràrquica, i que permet realitzar operacions amb ells (moure, copiar, veure fotografies...). Avui cada usuari por personalitzar la presentació del gestor, per això, encara que es comparteixi equip la presentació que apareix es diferent per cada persona.

Les carpetes son zones del sistema de emmagatzemament on es troben ubicats els documents creats. Es denominen també directoris. Amb l’aparició dels entorns gràfics en els sistemes operatius es comença a anomenar així perquè la carpeta es la icona amb que representa. S’identifica amb un nom, que deu ser únic es localitza amb una ruta. Pot contenir a la vegada subcarpetes.
Els arxius son un conjunt de dades, bits, una informació emmagatzemada en un determinat lloc. Els noms dels arxius es completen amb la seva extensió, que especifica que tipus d’arxiu es i amb que aplicació es pot obrir. Algunes extensions mes comuns son:


Tipus de sistema operatiu
  • Sistema monousuari: només permet el treball d’un ordinador, que es l’únic que pot executar els programes en aquell moment.
  • Sistema multiusuari: permet que dos o més usuaris executin al temps els programes i accedeixin simultàniament a tots els recursos.
  • De xarxa: s’accedeix al sistema operatiu a través d’una xarxa establerta.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada