dijous, 18 de maig del 2017

6.2. Base de dades

Una base de dades és un conjunt estructurat de dades o d'informacions relatives a un mateix assumpte i emmagatzemades sistemàticament en un suport informàtic. Un sistema gestor de base de dades distribuïda SGBD (de l'anglès database management system o DBMS),   és el software que conte diferents aplicacions, a més de la base de dades, que permeten realitzar diferents operacions sobre les pròpies dades com consultes, informes, etc.

Avantatges:
  • Té capacitat per gestionar grans quantitats de dades
  • Molta rapidesa
  • Uniforme
  • Eviten la redundància
  • Amb seguretat
Característiques:
  • Accés múltiple, diversos usuaris la poden utilitzar a la vegada
  • Flexibilitat
  • Seguretat, en controlar l'accés a la informació
  • Integritat de la informació
  • Protecció contra errors
  • Independència del suport lògic i físic
Un full de càlcul pot ser una base de dades.

Existeix molts tipus de base de dades segons el criteri a aplicar. Es poden dividir per l'organisme que les produeix, per al tema que tracten, o per la seva forma d'accés entre d'altes factors.

1. Segons el model de dades es divideixen en:

  • Jeràrquiques, són especialment útils en el cas d'aplicacions que manegen un gran volum d'informació i dades molt compartides permetent crear estructures estables i de gran rendiment. Estableix una jerarquia entre les distintes fixes d'informació, hi ha una dependència entre elles. Tenen una relació d'un a molts. 
  • En Xarxa, és una estructura com a les dels nodes en Xarxa, la relació és de molts a molts. Aquests solen ser utilitzats en la seva gran majoria mes pels programadors que pels usuaris finals.
 


  • RelacionalsEdgar Frank Codd va crear aquest model l'any 1970, i es consoliden en poc temps, però IBM no ho aprofita, fins que la competència comença a aplicar el model de Codd. El llenguatge més utilitzat en aquestes és el SQL (Structured Query Language o Lenguaje). Aquestes segueixen el model relacional. Les dades es presenten en taules que es relacionen segon l'àlgebra de relació. Són les més flexibles i rigoroses que les anteriors. Són les més utilitzades.

Nomes espliquem els mes usats, perque hi han molts mes.

2. Segons el seu contingut las bases de dades poden ser classificades en:
  • Base de dades amb informació factual. Presenten generalment informació de caràcter numèric, dades concretes i actuals, com a les estadístiques.
  • Directoris. Inclouen dades sobre institucions o persones, com les guies de telèfon
  • Base de dades documentals. Són aquelles que suporten documents, de qualsevol tipus, sonors, gràfics, audiovisuals, imprès, cartes, contractes, llibres, articles, etc. Per exemple, un article d’una revista o una obra literària.
    1. Text complet 
    2. Referencials 
    3. Arxius d'imatge
Cada taula s'estructura en camps (atributs) i registres (tuplas), corresponen un registre a cada línia d'informació, i un camp a cada columna.
Exemple
Per a introduir i mantenir la informació en els camps i registres, les bases de dades permeten realitzar una sèrie de funcions: creació i modificació de fitxer, carregar i actualitzar dades, en els formularis. Per satisfer les consultes que li demanen amb les cerques i recuperacions d'informació i la seva presentació.
Formulari d'una base de dades
Els assistents ajuden a realitzar tots els passos que es necessiten per realitzar aquests processos. Si has de fer un informe, al costat o a baix hi haurà un que posi assistent, que t'ajudarà a fer-lo sense que sapigueu gaire.

A les bases de dades hi son 4 grans eines, el formulari, que hi tens un exemple una mica mes amunt.

Les taules, són els magarcems de dades, i sense elles no es pot fer ni informes, ni consultes, ni res.

Les consultes serveixen per fer preguntes a les taules i obtenir les respostes que necessitem. Ex. has de fer un llistat només de les oficines de Barcelona per un repartidor, així que li diràs que només et doni les direccions de les quals hi són a Barcelona i Bilbao.

Informes, és una eina per preparar dades o informació destinada a ser impresa en paper. Ex. seguint l'anterior, seria quan s'imprimeix la llista que surt desprès de la consulta.


L'organització dels registres poden ser:
  • Seqüencials: els registres s'emmagatzemen una darrera de l'altre, en el mateix ordre que s'introdueixen i graven, sense espais lliures. Quasi no es fa servir, perquè no permet accedir directament a un registre, has de llegir-los tots fins que el trobis i no deixa esborrar ni inserir un registre.
  • Directa: és possible accedir als registres directament, però només fa la cerca per al camp principal.
          Ex. Si tens una base de dades on el camp principal és el DNI, no podràs fer                          una cerca per al nom.
  • Indexada: aquesta no té les carències de les anteriors, de tal forma que pots accedir directament als registres per al camp que necessitis.
          Ex. Anterior: Pots fer la cerca per al nom, el cognom o el DNI, depenen del                        camp que et donin per la cerca.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada